Nu har det gått 1år sen jag var och provred finaste Palmera. Kommer ihåg hur nervös jag var den dan dels för att jag inte suttit på en storhäst på flera år men också för att jag var så trygg med Winston så jag var väldigt osäker. Men att sätta sig upp på den då enorma hästen och bara smeka fram var helt underbart. Det ända jag pratade om på vägen hem från Uleåborg var hur mkt jag ville ha henne, det kändes verkligen rätt från första början! 28 Juli 2011 hämtade vi henne från Finland och 4dagar senare kom dom och hämtade Winston :) Dom 4 dagarna var dom nervösaste i mitt liv. Tänk er att stå med sin nya häst (ej på kontrakt) och sin gamla som ska besiktas innan bytet är OK. Känsland när underbara Winston går igenom UA och dom kommer för att skriva kontrakt dels på Palmera och sen på Winston. Om Winston inte gått igenom hade dom ju tagit tillbaka Palmera å jag hade stått där med den vita och ett stort hål i hjärtat! Ett byte blev det även om vi nu la rätt fett med cash emellan! :D
 
 
 
 
 
Idag har jag sett på E entertainment så fort jag inte gjort nå annat. Typ den bästa kanalen! Älskar keeping up with the Kardashians, det är så jävla roligt ibland för dom är så knäppa. Gillar program om familjer och deras liv spec. när dom bor på röda mattan, se när dom gör bort sig mm!
 
Har även gjort annat än sett på tv. Jag har och Emma har varit på en fartfyllt uteritt. Vi har hoppat med hästarna efter en skogsstig med massa fällda träd, galopperat i långa branta backar och skrittat ner för backar också. Ridit efter en sandväg och låtit dom jobba ordentligt med ryggen :) Imorgon ska vi fara och fixa mer hinder på stigarna så vi kan hoppa mer för Palmera och PH tycker det är så roligt, dom verkligen taggar igång. Det är så bra för PH att få rida ute i skogen mkt för sen när ridlektionerna börjar så kommer hon bara gå runt runt i ridhuset :) När vi ridit färdig fyllde jag vatten åt dom och det visade sig att nån av dom (förmodligen PH) har dragit ur badkars ploppen så badkaret var ju kruttorrt. Dom var hur som helst jätte törstiga för dom kom å drack medans jag höll på att fylla <3
 
Jag har även varit till stallet nu ikväll och ridit Thor. Han var grymt fin idag, bästa dagen hittils. Det gjorde nog honom gott att vila tis,ons för idag var han inge seg, inge tjurig och inge lat utan han var arbetsvillig, med för hjälperna, pigg och framåt. Han visade verkligen en super bra sida av sig själv <3 Han gjorde fina galopp fattningar, gick bra på volt och försökte inte springa ut ur paddocken ;) Söt pojken!! Han är verkligen världens goaste!
 
 
 
                                                Törstiga flickor...
 
 
                                         Sötaste Thor (Tompa)
 
©
Här är lite bilder på en del av min utrustning. Har väll typ 20 schabrak så ides inte ta bilder på alla. Har en massa andra träns och en till sadel + fler ridbyxor bla. Equiline och Horseline mm. Men här får ni iaf en liten inblick i mitt förråd...

Idag har min bästa flickor Palmera och PH busat som fan i hagen. Dom har psykat fram å tillbaka, sparkat bakut, stegrat och jagat varandra. Sen mitt i allt står dom helt lugna och kliar varandra. Dom är så söta tillsammans, man kan tro att dom är mor och dotter om man inte vet bättre.
PH är så söt när jag fyller vatten. Hon är intresserad av att dricka försen jag kommer med slangen då ska hon lagomt dricka från slangen. Hon är så grymt nyfiken!
Palmera var lika snygg i dag som vanligt, hennes blanka, skinande ego lyser upp hela kvarteret. Dessvärre blir hon jätte biten kring ögonen fats jag stryker på insektsmedel varje dag. Hon går för det mesta med flugpannband men då hon bara drar av sig grimman då hon kliar sig så är det ju ingen ide att ha på den så då blir hon biten istället. Men vad ska man göra när hon tycker den är så ful och inte vill ha på sig den ;)) haha skojja!!
Har även ridit bäbis Thor på kvällen. Började rida honom i paddocken och avslutade med lite galopp på ängen i höggräset. det var grymt varmt och svetten droppade om oss båda så efter ridpasset fick "Tompa" en svalkande dusch i vattenspiltan. Och believe me här snålas det inte med schampo, hela ponnyn var som en enda stor, vit, fluffig, skumboll ;) men söt var han i vanlig ordning!

Som vanligt så kommer jag inte på någon rubrik till mitt inlägg, men vafan skit samma!
 
Idag har jag pysslat om mina favvoflickor. Borstat upp dom så glansen är återfödd, svansarna var så jävla risiga det gick typ en hel flaska silikon till dom ;) Oljat in deras hovar. Palmera skulle egentligen skos förra veckan men vi har skutit på det nu under betet så hon ska inte skos försen om 2 veckor och skorna är så lösa så hon har typ flippflopps ;) Så oljar hovarna i vanlig ordning så dom ska hålla sig fuktiga så dom inte spricker samma med PH :)
Sprejade in dom med myggmedel också, är nå jävulskt med knott ute nu :S
 
Sen har jag motionerat Thor som bara växer och växer i mina ögon. Men än är han inte av samma rang som Palmera och PH i mina ögon men han är på väg. PH och Thor är ju som (mina) bäbisar nu. När Emma tar PH har jag bara bäbis Tompa och Palmera att sköta om :)) 
 
Palmera ska jag börja rida nu till veckan så hon inte blir ett vrak där hon går <3 Ålskade hästen min <3<3<3
 
I torsdags kväll anlände sörlänningen Thor till Råneå. En riktig sötis och gossig pojke! Igår kväll skrittade jag honom i paddocken 30min så han fick röra lite lätt på sig efter den långa färden på transport från lång neråt Sverige. 
Idag har jag skrittat och travat honom ca 35 min. Eftersom han inte kan så mkt så måsta jag börja lugnt och ta allting stegvis. Så ska börja nu att bara jogga honom några dagar lägga in lite galopp och sen om några veckor börja flytta honom och så :) Men det ser lovande ut, han är lite obalanserad som de flesta unghästar är men det ska vi nog råda bot på :)) Tror iaf han kommer bli en bra rideskole häst och så snäll som han är. 
Ska iaf skiljas från PH nu hon ska gå kvar hos oss på bete men ska skola in Emma Juntti på henne nu till veckan så vi ska börja motionerna flickorna (PH & Palmera). Känns skönt att lämna över "min" bäbis till en sån duktig och ambitiös ryttare som Emma som verkligen tar hand om hästarna på bästa sätt!! :D
 
 
Lite bilder på "Tompa" Thor H <3
                  Veber                                          Gurmin
                   1981                                            1992
 Veber var med oss från 04 till 06   Gurmin var med oss från 04 till 11
                 Winston                                        Palmera
                   1995                                             1997
Winston var med oss från 08 till 11   Palmera kom till oss 28aug 11
Har du ridit… 
[*]A-ponny 
[*]B-ponny
[*]C-ponny 
[*]D-ponny 
[*]Liten storhäst 
[*]Storhäst 
[ ]Islandshäst 

Har du töltat?: Nej
Har du ridit pass?: Japp
Vilken är dina 2 favorithästar?: Winston & Palmera
Vilken färg är det på dina ridbyxor?: marinblå, marinblå, marinblå & brun
Rider du alltid i säkerhetsväst?: Nej bara när jag tävlar
Har du egen häst?: Ja
Har du haft egen häst?: Ja
Har du en häst på foder?: Nej
Har du haft en häst på foder?: Ja
Har du en medryttarhäst/sköthäst?: Ja, PH
Har du haft en medryttarhäst/sköthäst?: ja
Rider du i ridstövlar, shortchaps eller ridskor?: Stövlar eller ridskor

Hoppning 
Höjder:
Vad är det högsta som du hoppat?: 130 cm
Vad är det högsta som du tävlat?: 105 cm 
Högsta oxern?: 125 cm
Högsta räcket? 130 cm
Vilken är den största hästen du hoppat?: Palmera 
Och den minsta?:  Millan

Du har hoppat... 
[x] Räcke 
[x] Oxer 
[x] Vattenmatta
[x] Mur/Murmatta
[] Bank 
[x] Trippelbarr
[x] Hemmagjorda hinder 
[x] Stock 
[] Solfjäder
[x] Studs 
[x] Tvåkombination med ett galoppsprång 
[x] Tvåkombination med två galoppsprång 
[x] Trekombination

Tävling 
Har du tävlat hoppning?: ja
Har du ridit blåbärshoppning/ridskolehoppning/?: ja
Har du vunnit en hopptävling?: Ja
Har du kommit tvåa?: Ja
Har du kommit trea?: Ja
Har du blivit utesluten?: ja
Har du blivit felfri?: Ja
Har du någon rosett hemma?: Ja
Har du tävlat hoppning i lag?: Ja
Hur gammal var du när du tävlade hoppning första gången?: 9
Vilka hästar har du tävlat?: Zimba, Gurmin, Benjamin, Winston & Palmera 
Vilken häst satt du på senast?: Palmera
Tävlar du hoppning i kavaj?: Ja

Annat
Vilken häst hoppar du helst?: Palmera
Vilken häst avskyr du att hoppa?: ??
Vad är dina mål i hoppningen?: Att få en bred erfarenhet och ha kul

Dressyr
Nivåer:
Vad är det svåraste programet du ridit?: ??
Vad är det svåraste du tävlat?: LB:1
Vilka hästar har du tävlat dressyr på?: Gurmin, Benjamin, Winston & Snobben
Vilken är den största hästen du tävlat dressyr på?: Gurmin 
Och den minsta?: Snobben

Övningar
Du har ridit... 
[*] Skritt
[*] Trav 
[*] Galopp 
[*] Skänkelvikning/sidvertsrörelse 
[*] Öppna 
[*] Sluta
[] Piaff
[] Passage 
[*] Galoppiruett 
[*] Samlad galopp 
[*] Ökad galopp 

Tävling
Har du tävlat dressyr?: Ja
Har du ridit lingondressyr/ridskoledressyr? Ja
Har du vunnit en dressyrtävling?: Nej
Har du kommit tvåa?: Ja
Har du kommit trea?: Ja
Har du blivit utesluten?: Nej
Har du någon rosett hemma?: Ja
Har du tävlat dressyr i lag?: Nej
Hur gammal var du när du tävlade dressyr första gången?: ??
Tävlar du dressyr i kavaj?: Ja

Annat
Vilken häst rider du helst?: Palmera
Vilken häst avskyr du att rida dressyr på?: Ingen! 
Vad är dina mål i dressyren?: Att prova tävla Palmera och se hur det går 
Nu är det snart ett år sen jag och Winston gick skiljda vägar. Jag köpte honom i april/maj 2008 och sålde honom juli/augusti 2011. Det var dom båsta 4 åren i mitt liv och kommer nog alltid att vara det. Hans personlighet och enorma utsrålning satte sina spår så väl hemma som på tävlingsbanorna. Ingen kan nog glömma när han kom studdsandes in på banan med hans lilla vita svans och ögonen som lyste av glädje och lycka. Jag lärde så enormt mycket under våran tid tillsammans, även om jag gick den hårda vägen med mycket motgångar så fick jag en talang få besitter. Att kunna erkänna att det är jag som ryttare som leder min häst till de flesta misstagen på banorna, i stallet ja överallt. Jag är min hästs ledare, och en ledare måste acceptera motgångar och som ledare ska du kunna ställa om och förbereda dig på ännu ett krig. Att skylla på sina motståndare eller sin partner ledera aldrig till seger. Man måste se vad man själv kan förbättra för att få skillnad man kan aldrig ändra på någon annan. Mina år med Winston gav mig förmågan att se till mina egna problem och inte vara rädd för att dela med mig av dom. Bara att prata om sina problem öppnade nya vägar, inte runt problemen utan in i dom och ut på andra sidan som segrare! Jag och Winston blev klubbmästare 2009, kanske ingen stor merit men även de små vinsterna är värdefulla iaf för mig <3<3<3
 
Här kommer lite bilder från vår tid tillsammans!
 
Ridit en galen Palmera idag under tiden som en ännu galnare PH dampade i hagen :P Haha dom är för söta, men seriöst Palmera var helt crazy..
 
Nu har jag precis kommit hem från beachen med brorsan och Diezel. Blåste svin kallt men var faktiskt jätte varmt i vattnet <3
 
Hadde inte tid att blogga igår frö hade fullt upp hela dan. Pappa tog med mig till stallet för att montera ner vårt aggregat så vi kunde ta hem det till beteshagen. Han skickade upp mig på en 2m hög telestolpe för att skära ner en tråd som bandfast en kabel 2m ovanför stolpen.. och jag är livrädd för höjder! Kul liv.. tyckte pappa som är brandman och van vid höjder kunde kliva upp men nä såklart inte! 
 
Sen när vi kom hem så for jag och mamma ner till stallet och hämtade pollarna. Mamma red PH förförsta gången och jag red såklart Palmera :) Det var tänkt att dom skulle gå i varsin del av hagen så vi hade delat av den. Men jag kunde inte låta bli att släppa ihop dom. Så jag öppnade en bit av avdelningen och släppde ihop dom. Palmera vallade runt PH lite och 2min senare stod dom och drack samtidigt ur badkaret på samma sida (dom har inte ens gått bredvid varandra tidigare) Så blev glatt överraskad hur bra dom kom överense inte för att det finns någon anledning för dom att bråka men ändå :)
 
Sen drog jag och Pappa in i garaget för att mecka med Suzzi (min moped) som inte velat starta och bara surat utan aledning sen jag ställde av henne i vintras. Vi hade kollat allt och ingenting var fel till jag GENI som är la märke till att bränsle kranen som brukar vara skit seg dels gick jätte lätt och sen ahde den åkt ur 1mm. Så den funkade ju inte så det var ju därför hon bara dog och tändstiften gick. Så vi bytte ut skruven som reglerar hur hårt den sitter till en längre så den hamnade i rätt possition. Dock blev kranen så svår att vrida om så att man måste använda en polygrip men vafan gör väl det när hon går som en klocka. Hon har nog aldrig axlat upp till 80+ så snabbt som igår!!
 
Sen på kvällen runt 10 halv 11 drog jag och Calle till havet och badade. Vi cyklade dom ca 4km dit, badade och 2km hem så var gode trött sen kan jag ju säga. Men det var grymt skönt i vattnet!
 
Nu ska jag och mamma dra till stan och köpa mer myggmedel, pälsglans(livsviktigt) och anti skall halsband till hundarna då Diezel skäller som en idiot i bilen om man passerar en hund och Molle ylar så det hörs över hela byn när man går hemmifrån. 
 
Idag har jag ridit ett betungande pass i paddocken med Palmera. Hon var jätte nervig av nån anledning och flög i luften när Helena kom ut ur stallet med en skottkärra. Knäpp hästen min! Men antar att det är vad man får vänta sig när man har en häst med mkt fullblod i sig :) Annars skötte hon sig bra drottningen min! <3
 
Jag har även avverkat en lugn skrittur på ett litet annorlunda sätt med PH. Jag hade med mig Diezel i stallet och ville ju såklart inte lämna honom där själv så jag tog med mig honom i ett grimmskaft så han fick jogga brevid PH. Det gick otroligt bra men det var grymt läskigt i början då jag inte visste hur fråmst PH skulle bete sig. Men hon bevisade idag att hon har nerver och psyke av stål. Den ponnyn är verkligen trygg och säker och går med på allt :)) Det kommer bli eller är kanske man ska säga en riktigt fin ponny med alla förutsättningar framför sig. Hon är ju dessutom bara 7år ännu :))
 
Nu ska jag fortsätta knapra i mig mammas supergoda västebottens sticks.. dom är så jävla goda!! <3
 
Idag har jag och mamma byggt färdigt sommarhagen hemma på ängen det enda som fattas är strömmen, men det får pappa fixa när han kommer :) men måste säga att den blev jävligt bra, lite mindre än i fjol men vad gör väll det :) PHs del är lite mindre än Palmeras men vi lär nog släppa ihop dom men tills en början får dom gå i varsin hage :) Vi blev då färdig med byggandet i rättan tid iaf, precis innan det började små skvittra och åska. Nog för att åskan var långt bort men ändå :) 
 
Nu har vi precis kommit hem från havet med Diezel, han har fått bada så nu ligger han helt utslagen i soffan! molle fick också följa men han får inte bada då han får utslag av fukten. Han har så tjock päls så det tar flera timmar för han att torka och då får han som husinfektioner vilket är grymt tråkigt då han  verkligen älskar att bada! Så det är hemskat att se han sitta där kopplad och inte få göra det han älskar mest här i livet, alltså bada! Men det är ju för hans eget bästa så han ska slippa lida i slutändan! Nog för att han är nöjd av att bara få vara med <3
 
Nu väntar vi på att pappa ska komma hem med Thai käk och sen bär det av mot stallet för att motionerna pollarna!
 
Igår red jag för Andreas Hesse. Det gick superbra. Palmera var mjuk, lugn, känslig och helt underbar ! mamma filmade med min mobil till batteriet tog slut så här kommer en film med snuttar från hela träningen :))
 
 
 
 
Igår var jag hos Hanna hela dan. Vi käkade vattenmelon, såg på film, skrattade och snackade :)) Sen kom daddy och hämta mig när han kom hem från soporna. Hem och käka sen vidare till stallet. Borstade och gjorde Palmera klar medans mamma mockade, fyllde hö + kraft + vatten. Red drottningen i paddocken inför dagens dressyrträning för Andreas Hesse, så red henne inge hårt utan jobbade bara igenom henne så hon var mjuk och följsam :)
 
När jag hade ritid färdigt tog jag in henne och mamma spolade av benen och behandlade dom mot den lilla mugg som är kvar. Hon borstade bort svett ränderna och smorde hennes uppsvällda vänster öga som knotten attackerat. Hon smorde kinderna med helosan så dom håller sig mjuka (obs, inga sår i mungipan eller liknande) sen när hon stått med behandligen en kvart så sköljde mamma av benen och torkade dom torra innan hon smorde på lite penselinsalva och helosan :)) Vet att ni är avundsjuka för att jag bara sitter på en stol och kollar på men faktum är att mamma gör det frivilligt för att få hantera Palmera så mkt som möjligt !! <3
 
Så igår tog mamma den svåraste examen man kan ta, nämligen min hästskötar examen! Hon har skött sig ypperligt och är den ända som någonsin kommer klara av alla momenten ;) haha!
 
Igår var det piss väder ute och allt var bara trist och tråkigt där mitt på dagen. Sen på kvällen när jag och mamma drog till stallet blev det hyffsat bra väder och nu är det ju underbart väder ute +24C så det finns ett hopp om att det eventuellt kan bli sommar iaf ! 
 
Igår red jag hur som helst Palmera och PH. Hade markarbete med Palmera. Hoppade klockan på mitt volten, hade 2 studs i K-hörnet och ett räcke vi C. Hon skötte sig super bra och matte likaså. Hade lite små problem med klockan i början i vänstervarvet men sen när jag kom på att jag har min inneraxel i en lägre position så var det bara att räta upp sig och försöka få dem i jämn höjd så löste det sig och allt funkade tillslut jätte bra! :-D 
 
Medans mamma byggde skrittade jag av ute en sväng. Sen när jag spolade av Palmera borstade mamma PH och sen bytte vi så när jag sadlade PH och red henne fixade mamma Palmeras ben och gjorde henne klar för natten. vad skulle jag göra utan världens bästa hästskötare och mamma?? <3<3 Juste medans jag byggde fram till Palmera mockade mamma och gjorde all mat osv. <3 Så återigen försök hitta en bättre mamma (hästskötare) om ni kan.. men jag varnar er ni får leta länge för dem år få där ute och jag har redan en av dem <3 
 
 
 
 
Veckans hiss är...
 
 
..filmen The Guardian!
Kevin Costner och Ashton Kutcher har huvudrollerna i The Guardian - ett mäktigt actiondrama om den amerikanska kustbevakningens dödsföraktande ytbärgare. Tyngd av sorg efter en tragisk misslyckad räddningsaktion, får den legendariske livräddaren Ben Randall (Costner) ett uppdrag han inte vill ha - att träna upp ytbärgaraspiranter. Snart drabbar han samman med den stöddige simmarstjärnan Jake Fisher (Kutcher), som drivs av en mörk hemlighet och är mer intresserad av att slå Bens livräddningsrekord än att själv rädda liv. Men Ben ser samtidigt att Jake har vad som krävs för att bli den allra bäste. The Guardian är fylld av spektakulära räddningsscener från Berings havs livsfarliga vatten, och är en lika realistisk som gripande berättelse om havets verkliga hjältar.
 
Verkligen en superbra film helt i min smak!!
 
 
Veckans diss är...
 
 
...filmen The Valentine's Day!
 
Den verkar bra när man läser om den men den är totalt värdelös. Mina förväntningar var höga eftersom det är många bra skådespelare med bla min älskling Bradley Cooper. Men dessvärre är han med typ 2min totalt så den är verkligen urusel och tråkig och definintvivt ingen romantisk komedi...!! Men tänkte ändå ge en eloge till Coop ( Bradley Cooper ) som är lika snygga som alltid! ;-) <3